Podden Kommunikatörerna
Kommunikatörerna finns att lyssna på via bland andra Spotify, Itunes, Acast och Google podcasts, men kan såklart också avnjutas direkt från sajten.
Vi distribuerar podden via Castos, vår rss: https://kommunikatorerna.castos.com/feed

13. Åter från den mörka sidan?
Att gå från journalistik till kommunikation kallas i bland för att gå över till “Den mörka sidan”. Ett sidbyte som helt klart innebär förändrade arbetsvillkor, både praktiskt och etiskt. Journalistbristen är ett faktum i Sverige i dag och just nu överväger vissa kommunikatörer, med rötterna i journalistiken, att återigen byta sida. Men går det? Ja, menar Staffan Dopping, gäst i Kommunikatörernas trettonde avsnitt och ett levande bevis på att karriärspåren visst går att byta snyggt. Han började arbeta som journalist under det sena 70-talet men klev ut från journalistiken när han 2005 tog jobbet som försvarsmaktens första informationsdirektör. Dopping arbetade i kommunikationsbranchen i 13 år men kallar sig sedan några år tillbaka åter för journalist, nu på mediehuset Kvartal. Hör honom berätta mer om hur han hanterat, ser tillbaka på och övervägt sina karriärbyten genom åren.

12. Varför trendar mejlsvaren?
Att svara på kritiska frågor per mejl, är det verkligen en bra ide? Varför i hela friden krishanterar allt fler makthavare digitalt? Är de fega, har de tidsbrist eller har de fått “goda” råd av sin kommunikationsstab? Kommunikatörerna har fått feeling mitt i sommaren. Med anledning av den besynnerliga krishanteringmodell som Sveriges radios ledning just tagit till nya höjder, spelar vi in ett extraavsnitt. Varför trendar det skrivna ordet som krishanteringsteknik just nu? Och varför är just mediebolag så dåliga på att hantera sina egna kriser?

11. Rivig kommunikation
Amanda Borneke kommunicerar miljöfrågor i tung industri. Hon beskriver sig som en “ingefärashot” och tycker att hon “hittat hem i en bransch där det är okej att ta plats”. I avsnitt elva av Kommunikatörerna hör ni henne berätta mer om hur hon jobbar med positiv förstärkning, normbrytande, genomtänkta outfits och sina egna sociala kanaler, parallellt med stora klimatuppdrag i bygg- och rivningsbranschen. Hur en relativt oinsatt farmor kan hjälpa till att vässa det personliga varumärket, har hon också koll på, bland mycket annat.

10. Kommunikatörs-evolution
Eva-Pia Sandstedt har jobbat med kommunikation i drygt 40 år, varav de senaste 30 på olika chefsbefattningar. Som nybliven pensionär gästar hon podden för att prata om den utvecklingsresa som kommunikatörsrollen genomgått de senaste decennierna. Var det bättre förr, knappast? Men en hel del lärdom finns att dra från ett kommunikationsproffs som varit med på båda sidor om den digitala revolutionen.

09. Det där innehållet
Kommunikatörerna, i synnerhet en av dem faktiskt, pratar innehåll i sociala kanaler. Jesper lyssnar och ställer intresserade frågor. Mia lägger ut texten rejält, om sin egen syn på och sina egna erfarenheter av, innehållsproduktion för sociala kanaler. Varför är långsiktig innehållsplanering så angelägen? Hur kommer det sig att många snålar med tid och resurser när det kommer till produktion av eget innehåll? Varför ska man avstå goda idéer ibland och varför i hela friden är mål, statistik och uppföljning så viktigt? Frågorna är många och Kommunikatörerna, mest Mia denna gång, gör sitt yttersta för att leverera ett antal handfasta tips och goda råd till alla er som sliter med innehållsproduktion och sociala mediestrategier på arbetstid.

8. Politiskt prat
Den svenska valrörelsen är igång och tonläget i den politiska debatten är rejält uppskruvad. Hur pratar dom egentligen, och varför? Statsvetare Jenny Madestam, lektor i ledarskap på försvarshögskolan, förklarar varför den politiska retoriken blivit allt hårdare. Hon hjälper oss också att förstå hur de högljudda politiska buskapen påverkar info-bruset inför valet. Avsnittet är ett måste för alla oss som på ett eller annat sätt jobbar med kommunikation, politisk eller ej, i skräniga valtider.

07. Kamikazekommunikation
Hon är kommunikationsansvarig för ett projekt som, långt innan det sjösattes, var mycket hårt kritiserat, av många. Det är tur att Eva Rosman älskar att befinna sig i hetluften. Projektet med att bygga nya Slussen, mitt i Stockholms innerstad, väcker nämligen kolossalt mycket känslor. I Kommunikatörernas sjunde avsnitt berättar Eva Rosman om hur ödmjuk, stolt kommunikation kan vända ilska till nyfikenhet. Låt dig inspireras av en kommunikatör som bemästrar den ädla konsten att förmedla information och visioner, även genom de allra tjockaste lager av känslofilter.

6. Cirkulera, här finns inget att se!
“Munnen är ett lika viktigt redskap som pickadollen”, säger Ewa-Gun Westford i Kommunikatörernas sjätte avsnitt. Hon är polis och har arbetat med kommunikationsarbete vid polismyndigheten i Skåne sedan 80-talet. Hon har slitit nästan lika hårt för kommunikationsarbetet inom polisen som hon gjort för acceptansen för kvinnliga poliser. Snart är könsfördelningen i kåren 50/50 och Ewa-Gun Westford menar att också kommunikationsarbetet är på god väg att bli en självklarhet vid myndigheten som faktiskt är Sveriges största. Innan hon går i pension, efter mer än 40 år i yrket, peppar hon alla sina kommunikatörskollegor och delar med sig av sitt engagemang för kommunikationsarbete i medborgarnas tjänst.

5. Helst inte jobba ihjäl sig
Ett avsnitt om stress i kommunikationsbranschen och hur man bäst undviker den. Mia erkänner att hon i perioder lider av yrkesmässig FOMO. Även Jesper kan ha svårt att koppla av, och ned, i synnerhet när det händer spännande grejer på jobbet. Avsnitt nummer fem av podden Kommunikatörerna handlar om jobbstress. Vi tar hjälp av organisationspsykologen Andrea Pohl och försöker reda lite i det delikata dilemmat som många kommunikatörer ställs inför när arbetsdagen är slut; När är arbetsdagen slut?

4. Kris och kommunikation
Till minne av Mikael Abramsson, (1971-2020). Jesper öppnar upp och pratar utifrån sina egna erfarenheter om kriskommunikation nästan som om det vore en konstform. Mia lyssnar och ställer frågor. Avsnitt fyra av Kommunikatörerna handlar om hur kommunikationsarbete kan se ut i kris, och hur man bäst förbereder sig för att jobba som kommunikatör när det blåser lite extra på jobbet.

3. Det personliga varumärket
Jesper går emot god journalistisk sed och bjuder in en nära vän till podden, Mia misstycker icke. Komikern och programledaren Kristoffer Appelquist har nämligen en hel del intressanta erfarenheter av att vara sitt eget varumärke. Han är van vid kritik, provokation har ofta varit ett bra sätt att skapa uppmärksamhet. Men de senaste veckornas fördömande tongångar var han inte beredd på. Kanske skulle han ha konsulterat Jesper innan han valde att vara med i SVT-dokumentären om Soran Ismail?

2. Tonläget i sociala medier
Jesper är rädd för tjafs i kommentarsfälten, Mia förespråkar en mer avslappnad inställning till sociala medier. Christoffer Dahlin, marknadskommunikatör med ansvar för sociala kanaler vid Försvarsmakten berättar mer om hur strategiarbetet och förberedelserna sett ut inför det flertal uppseendeväckande kampanjer som hans arbetsgivare lanserat, bland annat i sociala medier.

1. Coronakommunikation
Mia har aldrig pratat i en mikrofon förut, Jesper riggar alla sladdar, borstar tänderna och så river vi av coronaplåstret direkt. Anna Stömblad, kommunikationsdirektör i Region Skåne berättar om hur coronapandemin påverkat kommunikationen, och kommunikationsarbetet, hos myndigheten med ansvar för vården.
